lauantai 4. elokuuta 2018

Siisti osavuosikatsaus cloroxiltaClorox löytyy NYSEstä tikkerillä CLX. Osavuosikatsaus oli melko yllätyksetön, myynnin kasvu oli 3% luokkaa, mutta marginaalit olivat hiukan ennusteita paremmat. Osavuosikatsausta lukiessa tuntuu, että yhtiö panostaa ehkä hieman liikaakin kulujen karsimiseen, etenkin kun yhtiön tase on osakkeenomistajan näkökulmasta varsin mallikkaassa kunnossa. CLX korotti aiemmin tänä vuonna tuntuvasti osingonmaksuaan, ja sillä on muutenkin pitkä 41 peräkkäisen  osingon noston historia. Tuota putkea mahdollistaa sen konservatiivinen, tuotoista reilun 50% osuus palautetaan sijoittajille ja rahaa jää kasvuun sekä omien ostoihin. Osinkoprosentti on tällä hetkellä alle 3%.


Cloroxin markkina on keskittynyt Yhdysvaltoihin, mutta sillä on monella muullakin markkinalla tuotekategoriassaan myydyimpiä puhdistustuotteita.  Pieni osa myynnistä on niin sanottua "Life Style" -kategoriaa, joka kattaa kaikenlaista grillihiilistä kissanhiekkaan. Yhteistä kuitenkin, että tuotteet ovat kaikki hyvin defensiivisiä kulutushyödykkeitä. USA:n osuus myynnistä on 80%, ja sen kasvunopeudeksi yritys ennustaa 2-4%:ia, kun kansainvälinen myynti on nopeammassa 5-7%:n kasvussa. Myös tuloksen kasvua yhtiö ennustaa hyvin maltillisesti.
Myynnin edistämisessä on kiinnostavia piirteitä - yhtiö keskittää puolet markkinoinnista "digitaalisiin kanaviin" ja pyrkii tässäkin toiminnassa hyvään kustannustehokkuuteen. Tavoitteeksi on asetettu SG&A kulut alle 14% myynnistä.
Yhtiön kassavirrat on varsin mallikkaasti hoidettu ja suunnitelma niiden käyttöprioriteeteista on myös hyvin sijoittajaystävällinen:

  1. Kasvu
  2. Osingot
  3. Velka
  4. Omien ostot

Kiinnostavan tästä yrityksestä tekee sen yhdistelmä defensiivisyyttä ja tasaista kasvua. Etenkin kun taseesta on pidetty hyvää huolta, on tämän osakkeen kanssa mukava odottaa 42. peräkkäistä osingonlisäystä. Loppuun vielä taulukko keskeisistä velkaan liittyvistä tunnusluvuista. Taseluvut ei näissä brändeissä ole niin merkityksellisiä, kun brändien luomiseen käytetyt panostukset poistuu heti kuluina, eikä tase kerro näissä yhtiöissä läheskään koko tarinaa.


Osakkeella oli mukava alennus keväällä ja aloitin Cloroxin salkuttamisen. Ongelmana vaan, että alennus oli melko lyhytaikainen ja nykyinen hinnoittelutaso on jo melko haastava. Kasvu on kuitenkin mukavan tasaista ja ainakin osingot voisi nykytasollakin uudelleensijoittaa osakkeeseen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti