lauantai 24. marraskuuta 2018

Tesla, short vai long?
Teslalla oli varsinainen vuoristorata ja sorruin itsekin tekemään vähän kauppaa osakkeella.  Ennen edellistä osaria karhut olivat selkeästi määräämässä, mutta osarin luvut olivat niin hyviä, että iso osa karhuista jo muutti mielensä ja käänsi long-puolelle.  Osaria aiemmin oli useita hurjia tapahtumia, etenkin Elonin tweet jossa hän väitti vievänsä Teslan yksityiseksi - mikä myöhemmin peruuntui ja josta Elon joutui sopimaan SEC:n kanssa - sen jälkeen kun SEC uhkasi elinikäisellä kiellolla julkisen yhtiön johtajana toimimisessa. Pienenä sivujuonteena oli myös marihuanan polttelu Joe Roganin radio-ohjelmassa ( Elonin ajatusmaailmaan voi tutustua kyseisessä haastattelussa https://www.youtube.com/watch?v=ycPr5-27vSI ).Takkinsa kääntäneistä karhuista kuuluisin on Andrew Left. Syiksi takinkääntöön Andrew mainitsee bisneksessä tapahtuneen käänteen. Andrewin mielestä Model 3 ja Model S täysin dominoivat markkinoita, eikä yhtiö enää tee suuria tappioita, jolloin on muutettava mieltä karhucasen suhteen. Andrew on vuosia naureskellut Elonin hankkeille ja nyt kun katsoo takaisinpäin alkaa näkyä syytä uudelleen arviointiin. Andrewille yllätys oli, että kalliiden autojen ostajien lisäksi, myös halvemman hintaluokan autojen omistajat ovat merkittävässä määrin siirtyneet kalliimpaan Model 3:een. Andrew edelleen käy oikeustaistelua Elonin kesän tweettien vuoksi, mutta pitää sitä erillisenä asiana.

Toinen haastattelu aiheesta https://www.youtube.com/watch?v=RJPpWHQc9p0


Andrewin parin vuoden takaiset karhukommentit. Andrewin puolesta täytyy sanoa, että Teslan sen hetkinen Solar Cityn ostos oli hyvin kalliin tuntuinen, etenkin kun tappiollisesta yrityksestä maksettiin taseeseen nähden ylihintaa. Andrewin mielestä Teslan Solar City ostoksen ei pitäisi antaa tapahtua selkeiden eturistiriitojen vuoksi, kun Tesla osti lähes konkurssikypsän paneelivalmistajan. Lisäksi Andrew piti muutenkin Teslan arvona nollaa, vaikean toimialan ja jatkuvien tappioiden vuoksi.Jim Chanoksen uusimmat kommentit osarista olisi hyvä löytää. Chanos on varmaan Wall Streetin nykykarhuista kaikista kuuluisin.  Viimeisimmät löytämäni uutiset liittyvät Muskin syytöksiin Chanoksen toiminnasta.  Chanosta syytettiin sisäpiiritiedon hankinnasta Teslan nykyisiltä ja sieltä jo poistuneilta johtajilta.  Jim Chanos kiistää toimineensa väärin, kiistää että olisivat koskaan maksaneet tämänkaltaisista tiedoista.  Uutisesta saa kuvan, että Jim ei ainakaan vielä ole muuttanut näkemystään Teslan osakkeen suhteen. Jim syyttää puolestaan Elonia epärehellisyydestä ja siitä, ettei voi puolustautua valehtelusta sillä, että on muuttamassa maailmaa paremmaksi paikaksi.  Jim antoi esimerkkinä Elonin epärehellisyydestä myös Boring yhtiön nimissä tehdyt lupaukset nopeasta ja edullisesta tunnelin kaivamisesta Chicagon O'Harasta keskustaan, joiden Jim väittää olevan valheellisia.Elonin epäilyillä Jim Chanosin sisäpiiritiedon hankinnasta on jotain pohjaa, sillä Jimillä on yllättävän tarkkaa tietoa johtajien poistumisesta. Jim sanoo toisaalta seuraavansa muutenkin johtajien poistumista indikaattorina siitä, että yrityksissä ei kaikki ole hyvin. Julkisuudessa ei ole tarpeeksi faktaa, kumpikin mies tuntuu syyttävän toista epärehellisyydestä. Teslan isona ongelmana Chanos pitää sitä, että isot autonvalmistajat tuovat uusia sähköautoja markkinoille ja Teslan mallisto alkaa jo ikääntyä, eikä Teslan autopilottikaan ole markkinoiden parhaimpien tasolla. Chanos ei myöskään uskonut lupauksiin kolmossarjan tuotannosta, tai Roadsterin ja Semin tuotannon alkamisaikataulusta.


Toisaalta Teslan kolmosmalli on jo nyt USAn myydyimpien autojen listalla, ja se on ainoa joka on nopeassa nousussa samalla kuin Audi, Mercedes ja BMW ovat laskussa. Kolmossarjalaisen myynti on myös ollut kannattavaa, kuten viimeinen osari kertoi. Tesla siis parhaillaan ei tarvitse uutta rahoitusta toimintaansa.

Teslaan uskovia toisaalta on samaa aikaa ollut monia. Toisilla kyseessä on lähes uskonto. Bull casen kertoo hyvin Ron Baron, joka uskoo Teslan olevan 1000 miljardin yhtiö 2030. Yhtenä suurimmista lyhyen ajan positiivisuuksista on, että Teslalla on nyt kasvavat skaalatuotot, panostaminen  investointeihin lisää tuotantoa merkittävästi kuluja enemmän.  Model S ja Model X katteet ovat jatkuvasti parantuneet ja Baron uskoo saman tapahtuvan myös Model 3:lle. Lisäksi Baron uskoo Elonin olevan nyt ikänsä puolesta parhaimmillaan, eikä usko että hän poistuisi yhtiön johdosta lähiaikoina.


Vielä Australialainen näkemys aiheeseen, ja vesipiippumainos.
https://www.youtube.com/watch?v=GTo-HPXTNyQ
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti